Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Bosanska riječ na sajmu knjige u Sarajevu PDF E-mail
Srijeda, 05 Maj 2010 08:19


 
Sarajevski sajam knjiga koji je ove godine održan od 21. do 26. aprila prilika je za brojne izdavače iz BiH i okruženja da pokažu i predstave svoja najnovija i najvažnija izdanja i projekte. Među njima se i ove godine predstavila i „Bosanska riječ“ iz Tuzle, koja je pored svojih izdanja, već sedmi put, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, bila domaćin bosanskohercegovačkim piscima koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine. Na centralnoj bini sajma predstavljeno je desetak bh autora iz dijaspore koji su na ovu svetkovinu knjige došli iz cijelog svijeta i donijeli svoja najnovija ostvarenja.

 

„Bosanska riječ“ je, također, na centralnoj bini u dvorani „Mirza Delibašić“ predstavila nekoliko izuzetno važnih i zapaženih izdavačkih projekata.  Izabrana djela za djecu i mladež Šukrije Pandže u pet knjiga, koja su izišla uz 100-godišnjicu rođenja ovog rodonačelnika dječje literature u BiH, predstavljena su u izuzetnoj atmosferi. O Pandžinoj ulozi u razvoju dječje literature, njegovom liku i djelu nadahnuto su govorili  dr Rašida Kadrić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić, a njegova kćerka Emina Pandžo, toplo se prisjetila blagosti i dobrote svoga oca, omiljenog učitelja i pisca. Likovnu opremu Pandžinih Izabranih djela za djecu i mlade maestralno je uradila Aleksandra Nina Knežević, kojoj je za njen ovogodišnji dizajnerski rad dodijeljena i nagrada Udruženja izdavača i knjižara BiH.

„Bosanska riječ“ obilježava stogodišnjicu rođenja još jednom velikanu bh literature - Skenderu Kulenoviću. Tim povodom na sajmu je najvaljen komplet Sabrana djela Skendera Kulenovića u 10 knjiga, od kojih su dvije knjige potpuno novi, do sada neobjavljeni Skenderovi tekstovi, što je, samo po sebi, prvorazredni kulturni događaj. Projekt, koji će biti objavljen do 2. septembra, dana rođenja velikog pisca, najavljen je knjigom Skenderova trajanja, autorice Vere Crvenčanin, supruge velikog pisca, koja je bila jedan od najznačajnijih gostiju ovogodišnjeg sajma. Na više od 500 strana Vera Crvenčanin ispisuje izuzetno čitljivu, pitku priču o velikom umjetniku i njegovom neprolaznom djelu, iznoseći niz malo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja o vremenu u kome je nastajalo Skenderovo djelo. Za upoznavanje ovog velikog pisca i razumijevanje njegovog djela do sada kod nas ne postoji ni jedan bolji i sveobuhvatniji izvor.
 Na sajmu je promoviran i roman Guantanamo, Ante Dolića, knjige poezije Moji sretni dani u ludnici, Gorana Simića, Đe si @ ba BiH, Igora Divkovića, Život bez granica mlade pjesnikinje Ivane Marić-Tomić, Der Duft des Morgens, Davorke Milutinovic i Posrću vetrovi crveni, Momčila Miloševića i Živka Avramovića. Veoma zapaženo bilo je predstavljanje dječjih knjiga objavljenih u biblioteci Mali princ. Među 12 novih naslova predstavljene su knjige najstarijeg i najmlađeg dječjeg pisca u BiH – roman Advana Hozića Lovac na voćne sokove i prva knjiga Priče iza mačijeg repa, mlađane Melani Tomić koja je učenica 6. razreda osnovne škole i koja je pobrala simpatije posjetilaca ovogodišnjeg sajma. Pored njih dvoje, veliku pažnju pobudile su nove knjige Ljubice Ostojić, Ismeta Bekrića, Zejćira Hasića, Valerije Skrinjar-Tvrz, Zlatka Dukića, Rize Džafića, Ranka Pavlovića, Ranka Risojevića i Miroslava Demaka.

 

 

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić