Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Lukavac: Izložba i književno veče... PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Mart 2012 20:07

U povodu obilježavanje Mjeseca knjige JU Biblioteka Lukavac organizovala je prigodan program.Tako je priređeno književno veče na kojem su nastupili članovi Društva pisaca TK : Šimo Ešić, Zejćir Hasić, Zlatko Dukić, Nura Suljkanović, Mevlida Iljazagić i  Ramiz Salihović. Tom prilikom nagrađana su i tri najaktivnija čitaoca lukavačke biblioteke.
- Javna ustanova Javna biblioteka Lukavac pokrenula je niz akcija u okviru obilježavanja Mjeseca knjige, a sve u cilju afirmacije i popularizacije čitanja.Iako školske biblioteke posjeduju veliki broj naslova iz oblasti lektire, stručne literature i beletristike, mnogi učenici posjećuju javnu biblioteku, te je u saradnji sa svim školama na području lukavačke općine pokrenuta akcija prikupljanja knjiga koja traje od 15. oktobra do 15. novembra.
Mjesec knjige trebao bi da skrene pažnju na knjige i njihov značaj kako u obrazovanju tako i u svakodnevnom životu. Podsjećamo da knjige koje ste pročitali možete darovati javnoj biblioteci te i sami biti promotori čitanja i čuvanja pisane riječi- kažu knjižnjčari lukavačke biblioteke.
Osim književne večeri u lukavačkoj biblioteci otvorene je i izložba "Pisci na novčanicama". Otvarajući ovu izložbu novinar i publicista Đuro Škondrić je,između ostalog, rekao:

- Izložba je naslovljena sa "Aversi i versi" a tematski je vezana za književnike koji su se svojevremeno našli na nacionalnim valutama evropskih zemalja. Autor izložbe je Dušan Pop Đurđev književnik i direktor Zmajevih dečijih igara iz Novog Sada. Sve čestitke autoru koji se dosjetio zaista originalne ideje i omogućio nam da se prisjetimo likova poznatih književnika koje smo u, ne tako davnoj prošlosti, gledali na valutama evropskih država.
Izložba pisci na novčanicama je mala antologija i galerija likova nesumnjive literarne i numizmatičke vrijednosti, upotpunjena biografijama, stihovima i odlomcima iz njihovih djela. To je priča o novcu koja slikom pokazuje kako su izgledale novčanice čije averse, a nekad i reverse krase likovi književnih stvaralaca.
Monetarna tradicija evropskih naroda nalagala je pažljiv odabir ličnosti koje će se nalaziti na aversu ili reversu novčanica. Osim careva, kraljeva, naučnika različitih profila na evropskim novčanicama nekako su najdominantniji književnici. To je uočio Dušan Pop Đurđev kada je odlučivao da osmisli izložbu "Aversi i versi".

Osnivanjem evropske monetarne unije i uvođenjem EURA prestale su da postoje mnoge nacionalne valute, a "istorija sa dlana" se preselila u muzeje i privatne zbirke. Zbog toga je autor Đurđev želio da ovom izložbom prikaže i od zaborava otrgne važne slike jednog vremena. Zastupljeno je 35 država i oko 120 novčanica.
Ovaj trezor lijepih riječi već je zainttrigirao brojne ljubitelje pisane reči, kolekcionare, inumizmatičare.U pripremi je antologija u koju be se uklopila sva građa koju ćete imati priliku da razgledate -  istakao je Škondrić.

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić