Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Povodom 100 godišnjice rođenja, promovisana sabrana djela Skendera Kulenovića u 10 knjiga Ispis E-mail
Srijeda, 22 Septembar 2010 06:59

U Sarajevu su u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikana bh. književnosti promovisana "Sabrana djela Skendera Kulenovića" u 10 knjiga. Izvršni izdavač ovog projektaje Izdavačka kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle, a suizdavači su Međunarodni centar za mir Sarajevo, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, "Rabic" Sarajevo i Sarajevo Publishing. U ovo cjelovito izdanje Kulenovićevih sabranih djela, uvršteni su i rukopisi koji su otkriveni poslije piščeve smrti i prvi put se daju na uvid kulturnoj javnosti.

Prema riječima urednika i jednog od priređivača ove zbirke Šime Ešića, dvije godine se tragalo za dosad neobjavljenom građom, te je za to vrijeme u piščevoj zaostavštini i u brojnim arhivima pronađeno nekoliko stotina stranica.
"Ovaj komplet se sastoji od osam knjiga koje su već objavljene i od još dvije knjige sa novim tekstovima, što cijelom projektu daje posebnu draž i čini ga prvorazrednim kulturnim događajem na našim prostorima. Tako je napravljen komplet na oko 3.650 stranica onoga što je Skenderova čarobna ruka ostavila kao trag u vremenu", ističe Ešić. "Nova građa se sastoji od tekstova uglavnom iz esejistike, tumačenja jezika, zatim su tu brojni zapisi, tri filmska scenarija, jedna priča i brojni književno-kritički tekstovi. Komplet je, inače, urađen u kožnom povezu sa zlatotiskom, onakvom u kakve smo u neka sretnija, već zaboravljena vremena "pakovali" klasike, a to i pisac i povod objavljivanja njegovih djela, svakako zaslužuju", kazao je Ešić.
"U našim specijalnim zbrikama imamo određena djela Skendera Kulenovića i ponosmi smo što čuvamo dokumentarno nasljeđe koje se odnosi i na ovog bh. književnog velikana", rekao je direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina.
Priređivač ovog obimnog i kompleksnog izdavačkog projekta je Kulenovićeva supruga Vera Crvenčanin Kulenović, koja iz zdravstvenih razloga nije mogla doći na promociju, ali je iz Beograda uputila pismo zahvalnosti sudionicima ovog izdavačkog projekta.
Povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Skendera Kulenovića, postavljena je i izložba njegovih djela iz fondova NUB-a BiH.

 

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić