Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić organizovao prijem za književnika Šimu Ešića PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12 Novembar 2009 09:55

Premijer Tuzlanskog akntona Enes Mujić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK Mirzeta Hadžić - Suljkić danas su organizirali prijem za književnika Šimu Ešića. Povod je jubilej - 40 godina književno umjetničkog rada koji gospodin Ešić obilježava ove godine. Premijer Mujić je uputio čestitke Ešiću na vrijednom jubileju i brojnim domaćim i međunarodnim nagradama koje je dobio. „40 godina predano i na najbolji način prezentirate Bosnu i Hercegovinu u svijetu.
 Svojim književnim radom ali i borbom za afirmaciju bosanskog jezika dali ste ogroman doprinos razvoju bosanskohercegovačke kulture” istakao je premijer Mujić upućujući želje Ešiću za dobro zdravlje i još mnogo godina uspješnog stvaralačkog rada.

Ešić se zahvalio na pažnji koja mu je ukazana. „Kada čovjek radi ono što voli ne razmišlja mnogo o nagradama. Ipak, mnogo mi znači kada ljudi u sredini u kojoj živim pokažu da cijene moj rad” istakao je Ešić.
Ova prilika iskorištena je i za razgovor o stanju u oblasti kulture i naglašena potreba da ova oblast ima mnogo bolji tretman u bosanskohercegovačkom društvu. Istaknuta je važnost činjenice što u situaciji kada pojedine institucije kulture moraju zatvarati svoja vrata, institucije kojima je Tuzlanski kanton osnivač ili suosnivač imaju stabilno finansiranje, kao važan preduslov za svoj rad.
Ešić je danas najavio izlazak svoje nove knjige do kraja 2009. godine, te još niz važnih projekata izdavačke kuće Bosanska riječ.
U znak sjećanja na ovaj susret gospodin Ešić je premijeru Mujiću i ministrici Hadžić - Suljkić poklonio nekoliko izdanja Bosanske riječi, a premijer Mujić je gospodinu Ešiću poklonio suvenir izrađen u duhu bosanske tradicije.

 

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić