Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Promovisana knjiga godine... PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Oktobar 2011 20:28

PROMOVIRANA KNJIGA GODINE IZ OBLASTI NAUKE U BiH U 2010. GODINI

 

 

2011.JPGU subotu je u hotelu „Senad od Bosne“ pred oko stotinjak ljekara i medicinskih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine i okruženja promovirana knjiga Ultrazvučna dijagnostika abdomena, knjiga koja je od Udruženja izdavača i knjižara BiH nagrađena kao najbolja u oblasti nauke objavljena u prošloj godini u našoj zemlji. Riječ je o izuzeznom pionirskom poduhvatu u ovoj oblasti, koju je, nakon osamnaestogodišnjeg iskustva u primjeni ultrazvuka kao dijagnostičke metode, priredila dr. Slavica Mirić-Beneš sa saradnicima – najboljim stručnjacima iz ove oblasti iz naše zemlje, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Dr Mirić već 18 godina kroz kurseve, seminare i školu ultrazvuka edukuje ljekare i studente u BiH kako da ovladaju ovom metodom i kako da je najefikasnije primijene u dijagnostici i svakodnevnom radu. Oko projekta je okupila najeminentnija imena iz regiona ponudivši nauci jedno rijetko i izuzetno izdanje, koje, kako je istakla dr Nizama Salihefendić, koja se netom vratila sa svjetskog kongresa ljekara, predstavlja izuzetno dostignuće i u svjetskim razmjerama.

O knjizi je govorio jedan od recenzenata, dr Muharem Zildžić, istakavši da je „Ultrazvučna dijagnostika abdomena“, vrijedan tekst, udžbeničkog ranga, koji na sustavan i sveobuhvatan način obrađuje temu ultrazvučne dijagnostike abdominalnih organa. Uz karakteristike ultrazvučnog prikaza normalnih organa i tkiva, kao i patologijskih promjena, knjiga sadrži vrlo vrijedne opise i sheme načina izvođenja ultrazvučnog pregleda, što je od velike pomoći posebice onima koji se tek počinju baviti ultrazvučnom dijagnostikom ovog područja.

O ovom izuzetnom izdavačkom poduhvatu izdavačke kuće „Bosanska riječ“ iz Tuzle, i zaslugama dr Mirić-Beneš u uvođenju ultrazvuka u dijagnostičku praksu u BiH, govorili su još i dr Duško Vasić, direktor dobojske bolnice i Prim. dr Nedžara Hukić-Suljkanović, šef odjeljenja za opću internu medicinu u tuzlanskom Domu zdravlja, također jedna od koautorica projekta. Istaknuli su da, ovako koncipirana, knjiga pored stručnog značenja ima i doprinos praktičnoj medicini gdje se može koristiti kao bazični vodič za ultrazvučnu dijagnostiku patoloških stanja organa abdomena.

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić