Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Šimi Ešiću nagrada za životno djelo... PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Maj 2010 07:07

ŠIMI EŠIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO U KNJIŽEVNOSTI,
A KNJIZI KAKO SE CRTA SUNCE NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANU KNJIGU NA SAJMU
 
U programu ovogodišnjeg sajma knjiga u Sarajevu predstavljene su dvije nove knjige Šime Ešića. Prvu, pod naslovom Djeca rastu, izdala je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u povodu Ešićeve nominacije za nagradu Astrid Lindgren. Riječ je o reprezentativnom izboru ranije objavljenih i novih Ešićevih pjesama koje se prvi put predstavljaju javnosti. Knjiga su nadahnuto ilustrirali studenti likovnih akademija Cetinja i Sarajeva. Predstavljanje knjige pratilo je više stotina posjetilaca sajma, a o knjizi su govorili pjesnik Ismet Bekrić i direktor Nacionalne biblioteke, Ismet Ovčina, koji je svim učenicima osnovnih škola, prisutnim na promociji, darivao Ešićevu knjigu sa autogramom pisca.
 
Drugu Ešićevu knjigu Kako se crta sunce izdali su zajednički Sarajevo Publisching u svojoj čuvenoj biblioteci Lastavica i Bosanska riječ Tuzla u svojoj biblioteci Mali princ. Predstavljanje ove knjige bilo je pravi mali spektakl. Pored dr Muhidina Džanka i mr Fabijana Lovrića, koji su izrekli mnogo lijepih i važnih rečenica o ovoj knjizi, jedinstvenoj u dječjoj bh literaturi, upriličili su ga i nekoliko desetina djece iz sarajevskih, kakanjskih i ilijaških osnovnih škola, koji su sa svojim učiteljicama samoinicijativno došli na ovu svečanost da iskažu svoje prve utiske nakon čitanja Ešićeve knjige. Naročite simpatije pobrali su učenici OŠ Đulistan iz Ilijaša, njih oko 50, koji su na svečanost donijeli velike crteže sunaca – onakvih, kakva su u njima oživjela nakon pročitane knjige Kako se crta sunce. Maturantica Gimnazije iz Kaknja, Aida Veispahić, oduševila je prisutne dvjema pjesmama iz knjige koje je prelijepo otpjevala uz gitaru.
 Na završnoj svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg sajma Šimi Ešiću je za ovu knjigu i njegov dugogodišnji stvaralački doprinos razvoju dječje literature uručena nagrada za životno djelo u književnosti, a knjiga Kako se crta sunce, koju je izvanredno likovno opremio Tošo Borković, nagrađena je i kao najbolje oblikovana knjiga na sajmu.  

 

 

 

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić