Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Šimi Ešiću uručena nagrada u Hamburgu PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Decembar 2009 13:53

 

Bosanskohercegovačkom pjesniku, Šimi Ešiću, sinoć je u Hamburgu svečano uručena ovogodišnja evropska nagrada za poeziju, La Bohemina, koju, još od 1989. godine, bijenalno dodjeljuje hamburški Internacionalni klub. Ovom kulturnom događaju prisustvovali su brojne zvanice među kojima i poznata hamburška novinarka i spisateljica Johana Renate Velke (Johanna Renate Wöhlke), te hamburški umjetnici Krista Tipe (Crista Tippe), Sandro Majer (Sandro Meier), Anke Švebe (Anke Schwebe), pijanistica Marina Savova i Džino Lajneveber (Gino Leineweber), predsjednik Udruženja književnika pokrajine Hamburg, koji je Ešiću i uručio ovo priznanje.
„Vaša poezija je prirodna kao što je prirodan žubor vode ili pjev ptice, ona je sva u znaku  plemenitosti koja lako dotiče mnoge nježne duše i u njima nalazi utočište, odjek i sagovornika. Ona godinama propovijeda dobrotu, poziva na mir i ljubav među ljudima i narodima i svojim čitaocima pruža nadu u bolji, ljepši i pravedniji svijet“, rekao je, pored ostalog Leineweber obrazlažući odluku žirija da se ovogodišnja nagarada La Bohemina dodijeli bosanskohercegovačkom pjesniku Šimi Ešiću.Zahvalivši se na ovom priznanju, Ešić je kazao da je sreću koju osjeća već odživiou radosti stvaranja, u onim bezbrojnim trenucima samoće, nadnesenosti nad bjelinom papira, dok je domišljao svoje pjesme. „Nisam tada mislio o nagradama – pogotovo ne o ovakvim kakvu mi večeras dodjeljujete. Dovoljna mi je nagrada ta božija milost kojom je meni dopuštena ova dogovjeka potpuna posvećenost ljepoti i lijepom“, rekao je Ešić.
Veče je otvorio gospodin Volfgang Najn (Wolfgang Nein) domaćin kulturnog centra „St. Markus“, gdje je svečanost održana, a u nastavku ove kulturne večeri goste su, pored Ešićevih stihova u briljantnom prevodu Astrid Filipsen (Astrid Philippsen), oduševili Orkestar klasičnih gitara iz Libeka (Lübeck) pod upravom dirigenta Torstena Ratkovskog (Torsten Ratzkowski) i virtuoz na arapskoj lauti, Iranac Ali Schibli, odnedavno stanovnik Hamburga. Svečanosti uručenja nagrade prisustvovao je i manji broj bosanskohercegovačkih građana, od kojih su neki stigli iz Frankfurta, Kasela, Bremena, pa čak i iz Danske.
Ešiću je, osim statue „Poetesa“, plakete i novčanog iznosa od 5.000 EUR, pripala i čast da predloži narednog dobitnika, pjesnika kome će se ovo priznanje uručiti 2011. godine. Ešića je, inače, predložio prethodni dobitnik nagrade, poznati njemačko-švedski pjesnik Uve Frisel (Uwe Friesel).
   
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2009 by Saša Ešić