Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Šimo Ešić u Timočkoj krajini PDF Ispis E-mail
Petak, 12 Februar 2010 09:47

Dječiji pjesnik predstavio svoju najnoviju knjigu ˝Kako se crta sunce˝.

 

 

U povodu 40 godina umjetničkog rada i nagrade Zlatno Gašino pero, koja mu je jesenas dodijeljena u Lazarevcu, biblioteke iz Bora, Zaječara i Boljevca ugostile su bosanskohercegovačkog dječjeg pjesnika Šimu Ešića.

Ešić je u Timočkoj krajini posljednji put gostovao prije više od dvadeset godina predstavljajući tada svoju knjigu Rudarev kućerak, čiji je cijeli jedan tiraž rasprodat u borskom bazenu. Posjetiocima koji su onda dobili potpise na Ešićev Kućerak, a sada su na susret sa ovim pjesnikom doveli svoju djecu, Ešić je predstavio svoju najnoviju knjigu Kako se crta sunce. U organizaciji borske biblioteke posjetio je i mališane u osnovnoj školi Šarbanovac, gdje su mu djeca, kao rođendanski poklon, pripremila topao doček uz recital njegovih stihova.

U sve tri biblioteke predstavljena je i knjiga Posrću vetrovi crveni, dvojice borskih pjesnika - nedavno preminulog Momčila Miloševića i poznatog šarbanovačkog pjesnika, Živka Avramovića. Riječ je o poemi koju su, još kao mladi autori, pisali „u dvije ruke” - jedan stih jedan autor, drugi stih drugi autor, što je izuzetna rijetkost u našoj književnoj praksi. Knjigu je, kao nastavak međukulturne saradnje u regionu, objavila izdavačka kuća Bosanska riječ iz Tuzle.

O knjizi su govorili njeni recenzenti - poznati borski pjesnik i humorista, Milen Milivojević, i poznati zaječarski pjesnik i esejista, Ljubiša Rajković - Koželjac. Ešića i njegove domaćine ugostile su borska i zaječarska televizija, a borski gradonačelnik je, u čast gosta iz Bosne i Hercegovine, priredio svečanu rođendansku večeru.

˝Vratio sam se duše pune utisaka i sa rukama punih prelijepih iznenadnih darova. Teško je i nepravedno posebno ih izdvajati, svi su mi dragi i vrijedni, ali moram posebno izdvojiti gest borskog akademskog slikara Novice Stankovića Lukina, ilustratora Momčilove i Živkove knjige. On mi je na svečanoj večeri darovao svoju sliku Prijateljstvo, a načinio je i kroki-portrete većine nas prisutnih na toj svečanosti. Veoma prijatno me iznenadio i dar Žike Rakića, koji je vojni rok služio u Tuzli˝, izjavio je Ešić po povratku iz Timočke krajine.

 

 
Copyright © 2009 by Saša Ešić