Iz naše online knjižare


Lista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - PrijavaPDFPrintE-mail
IZVAN GRANICAJazavac pred sudom

Jabana

Autor:Emsura Hamzić, izdavač: Bosanska riječ, Tvrid povez, mat plastifikacija, ISBN: 3-939407-43-7, jezik: bosanski, broj strana: 128

( Bosanska riječ )
€ 12.00

Postavi te pitanje u vezi ovog produkta

Uzimajući za tematsku osnovu svog najnovijeg romana događaje i ličnosti iz 16. vijeka turske osmanske istorije, i pristupajući im iz sasvim posebne perspektive, Emsura Hamzić je, zapravo, produžila jedan od smjerova svog pripovjedačkog interesovanja. Naime, uvodeći u tematsku osnovu nekih priča iz knjige "Večeri na Nilu" (njene prethodne knjige pripovjedaka, "Narodna knjiga", Beograd) atmosferu, pojedinosti i prizore vezane za život evro-azijskog orijenta, i pristupajući im sa namjerom da se oni kao književni predmet podvrgnu postupku poetske inverzije i preosmišljavanja, ona je i u ovom romanu postupcima poetizacije i oneobičavanja dosljedno modelovala izabranu temu. A tema je, ukratko, jedan dio života turskog sultana Sulejmana i to ne samo kako je odražen u istorijskom pamćenju, već kako se pojavljuje u svijesti i uobrazilji jednog junaka, čijim unutrašnjim monologom, pomalo tajnovito, i započinje ovo poetizirano pripovijedanje.

Knjiga je bila u najužoj konkurenciji za dva najznačajnija priznanja za roman godine: Ninovu nagradu i Nagradu Meša Selimović.

Copyright © 2009 by Saša Ešić