Iz naše online knjižareLista svih knjiga


Detaljno Pretraživanje

Login - Prijava


Ešić i Iličić na Balkanskim danima u Minhenu PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Novembar 2009 00:00

U Minhenu je sinoć završena trodnevna kulturna manifestacija Balkanski dani (Balkantage), koja se već nekoliko godina zaredom održava u glavnom gradu najveće njemačke pokarajine Bajern (Bayern). Pored brojnih kultrunih programa, revija filmova, koncerata, izložbi, okruglih stolova o različitim aktuelnim temama, te smotri amaterskog stvaralaštva iz zemalja Balkana, Evrope i Južne Amerike, održano je i nekoliko književnih večeri, predstavljanja novih knjiga i razgovora sa piscima.

Zapaženo mjesto u tom dijelu programa imala su dva autora Bosanska riječi - Šimo Ešić i Jagoda Iličić. Ešić je održao književni čas za djecu i njihove roditelje, predstavio svoju najnoviju knjigu Kako se crta sunce i priredio izložbu izdanja svoje Bosanske riječi. Kao i obično, naišao je na velike i nepodijeljene simpatije, te je dugo, nakon susreta, potpisivao svoje knjige mališanima i posjetiocima ove kulturne priredbe. Od novih izdanja Bosanske riječi naročito zanimanje pokazano je za Rječnik pravopisnih, obličkih i akcenatskih nedoumica u standardnome bosanskom jeziku, autora dr Refika Bulića, koja je svoje prvo predstavljanje doživjela upravo na Balkanskim danima u Minhenu.


Jagoda Iličić je, uz svoje Gutače vremena, nedavno objavljerne u izdanju Bosanske riječi, također premijerno, predstavila svoju novu knjigu Nomadi, čije je prve primjerke donijela upravo na ovu priredbu. Ovaj kratki “roman o sjećanju”, koji je objavila tuzlanska Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, lijepo je primljen od posjetilaca u Minhenu i, sudeći prema tome, imat će svoje brojne čitaoce.

Organizator ove manifestacije bilo je udruženje građana Hilfe von Mensch zu Mensch, minhenski Südost-Institut i grad Minhen, a Bosnu i Hercegovinu su, pored Šime Ešića i Jagode Iličić, predstavljali KUD Vitkovići iz Goražda, te naša autorica Berka Nezić, arhitekta Alen Jašarević i historičar umjetnosti, Mirela Ljevaković.

 

 


 
Copyright © 2009 by Saša Ešić